Mums viss ir citādi!

Mums viss ir citādi!

Biznesa trenera prakse gandrīz katru dienu mani aizved citā industrijā un citā uzņēmumā. Katru reizi sastopu citus cilvēkus un citus izaicinājumus. Pēc situācijas izpētes no dažādu risinājumu klāsta piedāvāju situācijai un mērķim atbilstošāko. Un tad seko… Visbiežāk tas, kas parasti: “Šis mums nederēs, mums viss ir citādi!”

Šī reakcija ir ļoti cilvēcīga. To veido divi komponenti: nevēlēšanās atzīt iepriekš pieļautas kļūdas un nevēlēšanās turpmāk kaut ko darīt citādi.

Iepriekšējo kļūdu atzīšana sāpīga mēdz būt uzņēmumu un nozaru ilgdzīvotājiem. Viņi “zina, kā lietas notiek patiesībā”. Atklātības mirkļos viņiem mēdz “pasprukt” frāze “tā ir pareizi, jo tā esam darījuši vienmēr” vai arī kas tamlīdzīgs.

“No ārpuses” atnestu risinājumu grūti ir pieņemt savu jomu ekspertiem. Viņi patiesi tic, ka, piemēram, laika plānošanas principi inženierim ir būtiski savādāki, nekā ārstam vai pārdevējam. Viņi ir pārliecināti, ka, piemēram, valsts pārvaldē komunikācijas kļūdas ir atšķiras no komunikācijas kļūdām izglītībā vai pakalpojumu industrijās.

Kopumā iezīmējas nepārprotama saistība – jo biežāk, skaļāk un nopietnāk cilvēki vai komandas atkārto “mums viss ir citādi”, jo ar lielāku varbūtību būs vērojamas universālas un banālas, jebkurā jomā neskaitāmas reizes atkārtotas pamatkļūdas.

Ja kaut ko nedarām pasaules vēsturē pirmo reizi, ir ļoti neliela varbūtība, ka mūsu grūtības ir unikālas un nav jau daudzas reizes piedzīvotas. Visticamāk, līdzīgus izaicinājumus civilizācija ir pieredzējusi neskaitāmas reizes un vēl neskaitāmas reizes pieredzēs un atkārtos.

Protams, metodes un risinājumus katrs var mēģināt atklāt pats. Vēlreiz “izgudrot velosipēdu” neviens nav aizliedzis! Tomēr ātrāk sasniedzams rezultāts ir iespējams papētot, kā līdzīgas situācijas iepriekš ir risinājuši citi.

Piemērotus risinājumus var meklēt grāmatās, arī “māte” Google var palīdzēt. Tiesa, Google nedod risinājumu “Tavai sāpei”, bet gan tiem atslēgas vārdiem, kurus esi ievadījis meklētājā. Klasiķi ir teikuši: “Nav nekā praktiskāka par atbilstoši piemeklētu teoriju”. Bet lai saprastu, ko tieši interneta resursos meklēt padziļināti, tādās situācijās var palīdzēt treneri, konsultanti, kā arī apmācības.

Tuvumā izdzirdēji kārtējo “mums viss ir citādi”? Kādā vājuma mirklī sajuti vilinājumu ko līdzīgu atskaņot pats? Ja atbilde ir “jā”, tad paskaties apkārt, aizskaiti līdz desmit un pārliecinies, vai tūlīt netiks atkārtota un aizstāvēta kārtējā bērnišķīgā un pasaules vēsturē tūkstošiem reižu atkārtotā kļūda!

Karlis

Website:

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *