Kā valdīt pār pasauli?

Kā valdīt pār pasauli?

Planētu Zeme kontrolē cilvēks. Tomēr homo sapiens nav ne spēcīgākais, ne izturīgākais mūsu planētas iemītnieks. Kādas spējas mums ir palīdzējušas pārvarēt dabas apstākļus un citas sugas?

Daudzi atsauksies uz saprātu. Taču zinātnieki apgalvo, ka delfīnu un ziloņu apziņa daudzos aspektos var sacensties ar cilvēka saprātu. Ja delfīni vai ziloņi pasauli nekontrolē, izšķirošā atšķirība jāmeklē citur.

Viens no skaidrojumiem mūsu sugas dominancei ir cilvēka unikālā spēja sadarboties lielākās grupās. Šo iespēju nodrošina komunikācija.

Ikdienā daudzas lietas mēs darām automātiski. Mēs elpojam, ēdam un kustamies, visbiežāk nepiedomājot, no kādiem elementiem šīs darbības sastāv un kā tieši mēs tās izpildām. Mēs paļaujamies, ka ilgstošā pieredze un ikdienas ieradums nodrošinās, ka to darām “pareizi”. Tomēr prakse rāda, ka daudzas nepatīkamas kļūdas tiek pieļautas tieši jautājumos, kuros mēs “atslābstam”.

Arī komunicējam mēs vairumā gadījumu intuitīvi, par komunikāciju veidojošajiem elementiem un soļiem nedomājot. Iespējams, tas ir viens no iemesliem daudziem pārpratumiem, negatīvām emocijām un lieki iztērētai enerģijai.

Kā mazināt kļūdu daudzumu komunikācijā?

“Sadzirdēt” otra nepateikto

Lai precīzāk saprastu saruna biedru, dažkārt svarīgāk nav klausīties viņa vārdus, bet mēģināt “sadzirdēt nepateikto”. Neverbālās pazīmes var atklāt partnera atvērtību (vai tās trūkumu), nervozitāti, ieinteresētību, pārliecinātību, agresivitāti.

Ja reiz esat šīs iezīmes vai to trūkumu pamanījuši, varat mēģināt noskaidrot to iemeslus. Neverbālu pazīmju atklāti iemesli, kuri izraisījuši partnera attieksmes, mēdz situāciju izskaidrot vairāk, nekā skaļi paustie vārdi.

Nevis “ko es pateicu”, bet “ko viņš sadzirdēja”

Komunikācija mēdz “aiziet šķērsām” tad, kad kāds no sarunas partneriem pasaka vai pat tikai padomā, ka apstākļi, mērķi vai kritēriji ir “pašsaprotami”.

Cilvēki ir dažādi, dažāda ir viņu pieredze, uztvere un attieksme. No brīža, kad komunikācijā iesaistās divi, katram būs atšķirīgs skatījums uz situāciju.

Vārds “pašsaprotami” ir saliktenis, kurš veidots no vārdiem “pats” un “saprot”. Jēdzīgāk ir veidot citiem saprotamu vai “cit-saprotamu” komunikāciju. Lieki teikt – “pašsaprotama” un “citsaprotama” komunikācija nav viens un tas pats.

Un vēl…
Nav tik svarīgi, ko komunicētājs ir vai nav pateicis. Svarīgāk ir tas, ko otra puse ir vai nav sadzirdējusi.

Nepietiek pašam “būt taisnam”, jāspēj labot citu kļūdas

Šo likumu man iemācīja komunikācijā ārkārtīgi patīkams un profesionāli sekmīgs Klients, kura hobijs ir motobraukšana.

Viņa stāsts: “Braucot ar motociklu, ja pats nepieļauj kļūdas, tā vēl nav garantija drošībai. Kļūdas pieļauj arī citi satiksmes dalībnieki. Ko maina, ka “vainīgs” būs tas otrs? Braucot ar motociklu, avārijas gadījumā, trauma būs pašam! Labs braucējs spēj prognozēt un izlabot arī citu vadītāju kļūdas!
Ar komunikāciju ir līdzīgi. Labs komunicētājs nav tas, kurš pats nekļūdās. Labs komunicētājs spēj labot citu pieļautās kļūdas.”

Manuprāt, šī ir spilgta ilustrācija vienkāršam, bet ļoti svarīgam principam! Lai spētu izlabot citu kļūdas, savas un apkārtējo kļūdas ir jāspēj prognozēt, bet šī spēja prasa niansētu satiksmes vai arī komunikācijas izpratni.

Nobeigumā…

Ikdienā komunikācijas elementiem, otra cilvēka uztverei un iespējamo saskarsmes kļūdu novēršanai mēs nepievēršam pietiekamu uzmanību. Rūpīgāka iedziļināšanās šajās niansēs var aiztaupīt daudz laika un enerģijas.

Pasauli nevalda lielākais vai spēcīgākais. Pasauli valda tas, kurš precīzāk komunicē!

Ja Tev vai Taviem kolēģiem palīdzētu precīzāka komunikācijas rīku pārvaldīšana, aicinām uz semināru “Efektīvs vadītājs“, kurā par komunikācijas runāsim jau niansētāk.

Karlis

Website:

One comment

MelaniT

Adolfs Hitlers atkal ir nonacis zinu lapas. Kads kara laika militarais zinojums liecina, ka vins esot lietojis 74 dazadus medikamentus, kuru skaita gozejies ari metamfetamins. Ta ka vienmer ir interesanti ieskatities dzilak personiba, kas ir cerejusi valdit par pasauli, Skats.lv apkopoja dazus interesantus apgalvojumus par nacistu lideri.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *